Trendspaning

Äntligen hemma efter en fruktansvärt hektisk dag. Jag var på Formex- mässan för inredning, och på PR-byråns pressvisning av Orrefors Jernwerk. Minglade runt över ett glas champagne med formgivaren. En helt vanlig äldre man, han hade ett utseende likt en fiskare och ett sinne som var otroligt lugnt. Han verkade nästan ledsen. Jag menar, tänk er att stå en hel dag som utställningsobjekt för journalister och enbart svara på varför- frågor, till slut måste ju skumpan ta slut? Stackare..

Jag hittade ruskigt snygga produkter och träffade massa spännande människor. Lyssnade på en rolig föreläsning med Moderådets VD Lotta Ahlvar om vårens trender, jag kan ta det lite kort, är helt utmattad! Jag blev lite konfundersam mot trenderna men är säker på att de stämmer, det jag han med att anteckna var i alla fall deras olika teman:

Hägring: Spegelblanka element blandas med det lätta skira, kontraster spelar mellan hårda och mjuka ytor och inredningen får djup. Ju mer man ser på en sak desto mer ser man, upplevelser. Regn, luft, såpbubblor, havsinspirerat, maneter och korall syntes som bas i ett flertal lampor men också på kläder. Fasettformer, både ritade och slipade hör hemma här. Kristallen kommer åter som en hit, men med andra element t.ex svart kristall. Färgerna som gäller är vitt, puder, spegelblankt, skirt sand och koppar som ersätter guld.

Fägring: Vi kommer mötas av mindre blommiga mönster och mer av det enkla gröna, gröna färger sågs överallt. Växtriket tar ett bestämt grepp och inspirationen kommer mycket från Musée au quai du Branly i Paris, en byggnad helt klädd i grönt. Växter tar sin revansch och det blir ett större utbud på exkotiska blomster. Eftersom det är Carl von Linné- året så kommer detta prägla allt som har med inredning att göra. Jag såg en hel del lampor som var väldigt inspirerade av det gröna, och inte med blommigt mönster som förra året utan mer grenverk och bladmönstrat. Det sägs också att trenden som har satt sig i London, det organiska kommer att komma stort i Sverige i vår. Färgerna är olivgrönt, kaffeböna, salvia, gullviva, natthimmel, klorofyllgrön och lönn.

Belägring: Detta handlar mest om det svenska konsthantverket, att tillgodose våra ursprungliga basbehov och en sund relation till naturen, man kan säga att vi går bakåt i tiden. Jag såg mycket sameslöjd och vårat eget kulturarv, mycket material som sten, näver, trä, gjutjärn och metaller. Färgskalan är relativt mörk för våren: gråskala, tegel, järn, björk, tovad ull och svart.

För att sammanfatt det hela och inte låta som en modetönt så handlar mycket om banden till naturen, det blir liksom mer avstressat, man tänker mer på miljön och det speglas i designen. Man leker med kontraster mer än förr och reliefmönster var inte ovanligt på mässan. Många röda varma nyanser blir kontraster till kallare vita och gråa toner. De ger ett visst lugn och bidrar med struktur. Modet accenteras av blanka material, rostfritt stål, spegelblanka tyger och satin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback